MDMA sessies in Nederland worden steeds populairder
Volgens de website Triptherapie.nl worden MDMA sessies steeds meer aangevraagd. Vanaf het 2022 is er een kentering gaande en kiezen mensen steeds meer voor MDMA als psychedelische therapie en in verhouding minder voor psilocybine. In dit artikel beredeneren welke invloeden ervoor zorgen dan MDMA therapie wellicht eerder vergoed zal kunnen gaan worden dan psilocybine.
Waarom MDMA therapie meer bekendheid krijgt
De media hebben een grote invloed gehad op het bekender maken van psychedelische therapie. Tevens zijn er een aantal afgeronde wetenschappelijke onderzoeken naar MDMA zeer positief afgerond. Laten we beginnen met het beschrijven van de invloeden vanuit de media.
How to Change your Mind
De Netflix-documentaire “How to Change Your Mind” heeft een belangrijke rol gespeeld bij het bekender maken van MDMA therapie bij een breder publiek. De documentaire gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Pollan onderzoekt de geschiedenis en het gebruik van psychedelica, waaronder LSD, psilocybine, MDMA en mescaline.
Elke aflevering van de serie richt zich op een specifiek psychedelisch middel en onderzoekt de mogelijke therapeutische toepassingen ervan. In de aflevering over MDMA wordt ingegaan op hoe dit middel zowel door therapeuten als door festivalgangers wordt omarmd. De documentaire belicht hoe MDMA zich onderscheidt als het eerste psychedelische middel dat waarschijnlijk gelegaliseerd zal worden.
Door deze diepgaande en genuanceerde behandeling van het onderwerp heeft “How to Change Your Mind” bijgedragen aan een groter bewustzijn en begrip van MDMA therapie. Het heeft kijkers inzicht gegeven in de potentiële voordelen van deze vorm van therapie voor aandoeningen zoals depressie, PTSS, verslaving, trauma, angststoornissen en een laag zelfbeeld
Bessel van der Kolk bij Zomergasten
De uitzending van Zomergasten met Bessel van der Kolk heeft een belangrijke rol gespeeld in Nederland om MDMA therapie onder de aandacht te brengen. In deze uitzending vertelde Van der Kolk over zijn eerste MDMA sessie en hoe zijn getraumatiseerde patiënten uit het verleden hem kwamen opzoeken. Hij liet zien hoe helend het gebruik van MDMA kan zijn in de behandeling van trauma’s.Dit heeft bijgedragen aan een groter bewustzijn en begrip van MDMA therapie in Nederland.
Bekijk hier de aflevering Zomergasten met Bessel van der Kolk
Wetenschappelijke studies van MAPS
In How to Change your Mind wordt de studie van MAPS van MDMA bij PTSS al benoemd. Bij het laatst gepubliceerde onderzoek worden 7 van de 10 patiënten met ernstige PTSS genezen verklaard na slechts 3 behandelingen. Andere onderzoeken tonen ook een succespercentage aan van rond de 70%.
Een MDMA sessie in Nederland
In Nederland wordt MDMA nog niet erkend als medicijn, maar als illegale drugs zonder medisch nut. De term MDMA therapie refereert dan vaak naar coaching of gesprekstherapie onder invloed van een illegaal middel of met een stof die voor 95% lijkt op MDMA en wel legaal is. Dit wordt dan een MDMA analogon genoemd. Hoe dit werkt valt te lezen via de onderstaande links.
Wanneer wordt MDMA therapie reguliere zorg?
Er moet nog veel gebeuren, maar we denken dat MDMA therapie in het jaar 2025 zal deel gaan maken van de reguliere zorg in Nederland. Vanaf dan zou het kunnen dat sommige zorgverzekeraars de MDMA sessies (deels) zullen gaan vergoeden. Tot die tijd valt MDMA therapie dus niet onder een medische behandeling en ben je dus afhankelijk van therapeuten die bereid zijn de tijd vooruit te gaan. Kies bij voor keur een bedrijf die meer dan 3 jaar actief is in de psychedelische sector, van deze bedrijven weet je dat ze voor de psychedelische hype al bezig waren om mensen te helpen en dat geld waarschijnlijk niet de enige drijfveer is.
Meer informatie over andere psychedelica
Op onze website lees je ook meer over andere psychedelica. MDMA kan vaak goed helpen bij angstklachten en psilocybine weer beter bij depressie. Zo heeft elk psychedelicum zijn voor- en nadelen. Je leest meer over de verschillende mogelijkheden via de onderstaande links.